A lézeres szőrtelenítés manapság az egyik legbiztonságosabb és legkorszerűbb szőrtelenítő módszer. A nem kívánt szőrszálak régóta kihívás elé állítanak minket, nőket. A mindennapos rohanásban sokunk keres a borotvánál vagy a gyantánál hatékonyabb megoldást.
Ez a modern eljárás garantáltan megszabadít a szőrszálaktól, megajándékoz a sima bőr érzetével, az esztétikus látvánnyal.

Az eljárás lényege

A tartós szőrtelenítés lényege, hogy a lézerhatékonyságú szőrtelenítő gép a fényt az eltávolítandó szőrzettől és bőrtípustól függő mennyiségben és energiaszinten juttatja a kezelni kívánt területre.
A fény, amit a szőrtüszőben lévő színanyag nyel el, elpusztítja a szőrtüszőben lévő mátrix sejteket, így megszünteti a szőr növekedési folyamatát.
A kezelt területen 2-4 hét elteltével kihullanak a kezelés idején aktív, pigmentet tartalmazó szőrszálak. Ezek az aktív szőrtüszők később sem növesztenek többé szőrt, a szőrszálak helyére pihék és világos, pigmentet nem tartalmazó szőrszálak nőnek. Ilyen értelemben a kezelés hatása végleges, a beavatkozás sikeresnek tekintendő.
A szőrszálaknak azonban csak kisebb része van egyszerre aktív (növekedési) fázisban. Nagy része nyugalmi fázisban várja, hogy életre kelhessen. A nyugalmi (alvó) fázisban lévő szőrtüszők nem tartalmaznak festéket, így nem képesek elnyelni a lézerfényt. Ez az oka annak, hogy a kezelést több alkalommal kell elvégezni.

Technológiai háttér

A 10-20 évvel ezelőtt forgalomba helyezett szőrtelenítő gépek már nem azonos technológiai adottságokkal rendelkeznek, mint a mostani kozmetikai gépek. Ma már magasabb intenzitású, megfelelő hűtésű szőrtelenítő készülékek állnak rendelkezésünkre.
Az E-light csúcstechnológia az IPL készülék legújabb és legeredményesebb fejlesztése, melyben a RF (rádiófrekvencia) és az IPL (villanófény) előnyei adódnak össze kiegészítve az SHR technológiával. Számtalan bőrprobléma – akne, rozácea, petyhüdt, öregedő bőr, ránckezelés – és a nem kívánt szőrök eltüntetésében nyújt tökéletes megoldást. További nagy előnye, hogy a kezelés gyors és nem okoz semmilyen kellemetlenséget.
Az IPL mozaikszó az Intense Pulse Light szó alapján egy intenzíven pulzáló fényt takar. A villanó lámpák fényimpulzusa nagyon széles spektrumú, a pigmentben történő elnyelődése nem annyira szelektív, mint a megfelelő lézerek esetében (mivel olyan összetevőket is tartalmaz, melyek a pigmentben nem jól nyelődnek el). A megfelelő hatás elérése érdekében ezért a villanólámpáknál fokozottabb hűtés szükséges.
A Super Hair Removal, avagy IPL-SHR rendkívül eredményes szőrtelenítő technológia. A szőrtelenítő kezelés a pulzáló fény és lézer együtteseként kialakított fájdalommentes eljárás. Ezzel a módszerrel a hagyományos IPL szőrtelenítéssel már nehezen eltávolítható szőrszálak is eltávolíthatók. Az IPL-SHR kezelés a hagyományos IPL eljáráshoz képest kellemesebb érzés és a kezelt bőrfelületet is jobban védi.
Pulzus energia: 
1-15J/cm2(SHR) 
10-60J/cm2(IPL, E-Light) 

Hatásmechanizmus

A hatásmechanizmus a szelektív foto-termolízis. Ez azt jelenti, hogy a bőrre kerülő fény csak a célszövetnek tekintett pigmentben (a szőrben lévő festékanyag) nyelődik el, a környező ép bőrben nem, így azt nem is károsítja.

A kezelés alkalmával a kezelőfejből kibocsátott lézerfény a bőrön áthatolva, egészen a szőrtüsző tövéig jut, ahol energiája a pigmentet tartalmazó tüszőben elnyelődik, és hővé alakulva elégeti az osztódó sejteket, vagyis megsemmisíti a szőr gyökerét.

Persze felmerül a kérdés, hogyan különbözteti meg a lézer a szőrtüszőt a bőrtől, miért nem a bőrünk ég meg. A lézer természetesen nem ismeri fel a szőrtüszőt, hanem a kezelt terület legsötétebb részén nyelődik el, ami bőrünk esetében a szőr maga, így a kezelés akkor igazán eredményes, ha minél világosabb a bőrünk, a szőrszálak pedig minél sötétebbek.

Tehát, ha egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor a lézer lényegében kiégeti a szőröket, anélkül, hogy a bőrünkön maradandó égési sérülések keletkeznének.

Hány kezelésre van szükség? Mire hatunk?

A szőr minden ember esetében különbözően nő kortól, súlytól, anyagcserétől, hormonoktól, nemzetiségi hovatartozástól, gyógyszeres kezelésektől és más tényezőktől függően. Azonban minden szőrszál keresztülmegy három megkülönböztethető növekedési fázison:

Aktív növekedési fázis (Anagén fázis): 2-7 évig tarthat. Ezalatt a fázis alatt a szőrtüsző aktívan olyan sejteket termel, amelyek a szőrszál alapjai. A test bizonyos területeiben, mint például a fejbőrben, a többség (83 százalék) ebben a fázisban van. Az anagén fázis alatt a szőrnek rengeteg melaninja van.
Degradációs fázis (Katagén fázis): 10-20 napig tart, ami alatt a szőr abbahagyja a növekedést, de még nem hull ki. A testünkön található szőrzet körülbelül 3-4 százaléka mindig ebben a fázisban van. A szőrtüsző ekkor összemegy, és felkészül a szőr kihullatására.
Pihenő fázis (Telogén fázis): mely több hónapon keresztül is eltarthat. Ekkor a szőrszálak kihullnak és új szőrszál kezd el nőni. A szőrtüsző nem kezelhető ebben az időszakban.

Hatásosság, szőrnövekedés

A kezelés csak akkor hatásos, amikor a szőrszál az aktív növekedési fázisban van. A degradációs vagy pihenő fázisban lévő szőrszálaknak az aktív fázisba kell érniük ahhoz, hogy a kezelés hatásos legyen. Ezért többszöri és hosszú távú kezelések sorozata szükséges a hatékony és tartós szőrtelenítéshez.

Továbbá, egy kezelés alatt nem pusztítható el az összes aktív fázisban lévő szőrtüsző. Lesznek olyan szőrtüszők, melyekből soha nem nő szőrszál és lesznek olyanok, melyek ezentúl vékonyabb és világosabb szőrszálakat növesztenek és lesz néhány, melyekre alig lesz hatással egy kezelés.

A kezeléseket ismételni kell annak érdekében, hogy azokat az aktív szőrtüszőket is elpusztítsuk, melyeket az első alkalommal nem sikerült.

Ezeket az újra nőtt szőrszálakat 2-4 hét múlva lehet majd észrevenni, az adott bőrterülettől függően. További folyamatos kezelések lesznek szükségesek annak érdekében, hogy az aktív fázisba lépő szőrtüszőket elpusztítsuk.

A pihenő fázisban lévő szőrszálak számától függően a szőrszál újranövekedése lesz tapasztalható addig, amíg gondosan tervezett kezelésekkel, az összes szőrtüszőt el nem pusztítjuk.

Kapcsolatfelvétel